torsdag 15 april 2010

Scenljus del 1


Scenljus är inte det lättaste att fotografera i...
För det första är det oftast mörkt så det krävs högt ISO för att komma ner i slutartid (snabbare) vilket medför en himla massa brus.
För det andra så finns det ljussättningar som inte är till fördel för en fotograf, mer om detta i kommande inlägg.

Detta foto är på Roger Nilsson i Paj Malaj under Parkfestivalen, gynnsam ljussättning från dom som fixat detta för oss fotografer.
Effektljus bakifrån och inte för starkt. Motpolen är huvudljuset framifrån som är ett "vitt" ljus för att se vem det är samt få naturliga färger rakt framifrån.
Valde relativt lång slutartid för lite medveten oskärpa.
ISO: 1000
F: f/4
Tid: 1/50 sek

4 kommentarer:

Photos_By_Niklas sa...

Tycker du fått till bilden bra.
själv så tycker jag det är svårt,försökte fotografera Paj Malaj själv en gång i ungdomenshus
Vet inte om du sett bildspelet.
http://photosbyniklas.com/pajmalaj/
men klart där va ljuset ännu sämre.

Jens sa...

Tycker också du fått till bilden bra, det är klurig med allt ljus som kommer från div strålkastare etc.

Provade själv att fota konsert i juni 2009: http://www.antlov.se/2009_06_01_archive.html I början fanns det lite dagsljus men sedan när huvudbandet Sabaton gick på scen vid 22 tiden så var det totalmörker. Hela dagen föll det regn. Jag skruvade upp till ISO 5000. Har du provat något brusreducerings program?

Studio Eriksson sa...

Tackar till er bägge.
Har inte hunnit kolla era bilder ännu men ska göra det.
Jens: ISO 5000!!! Då har du inte något ljus alls på scen eller? Dåliga ljussättare. Prova spotmätning på objektet och ändra därefter, kan vara en lösning.

Ang brusreducering så har vi inte det på tidningen däremot privat har jag både Noise Ninja och onOne som brusreducering men brukar inte använda dessa vid konsertfoto då jag inte vill förstöra stämningen samt tycker inte riktigt de behövs vid de ISO talen jag fotar i.

Studio Eriksson sa...

Har nu kollat era bilder.
Tycker de är riktigt bra från bägge.
Men Jens det känns som alla dina nästan är tagna i dagljus kan bero på det höga ISO värdet. Den på han med plattor på kläderna har ju lite brus i sig men inget som stör.

Skruva ner ISO men behåll övriga värden för lite mer stämning. Bilden jag tagit i detta inlägg är mitt i natten då det är kolsvart ute... :O)