lördag 6 mars 2010

l'heure bleue - Blå timmen

Blå timmen, l'heure bleue (franska), är en poetisk beskrivning på svenska respektive franska av stämningen under skymningstiden mellan solens nedgång och nattens inträdande. Blå timmen är också ett vanligt begrepp inom färgfotografering beroende på att himlens färgtemperatur stiger över dagsljusets temperatur. Det svaga ljuset gör att fotograferna svårligen kan kompensera bort det kraftiga blå färgsticket via filter. Även vid svartvit fotografering påverkas bildresultatet, ibland i en fördelaktig riktning. Hjärnan kompenserar bättre för färgstick än färgfilm vid gryning och skymning.

Fenomenet beror inte enbart på ljusspridning i troposfären och stratosfären utan vi ser faktiskt ända upp i mesosfären och undre delen av termosfären strax innan det blir helt nattsvart.

Första bilden tagen i skymningslandet, notera den kraftiga blå tonen i himmelen (l'heure bleue). Denna bild är fotograferad i "Autovitbalans".


Den andra bilden är efter nattens inträde, jämför himmelen med föregående bild. Denna bild är fotograferad med "Egen vitbalansering".

Jag vet att dessa bilder EJ är fotograferade på samma datum men nattens inträde kommer varje dygn på våra breddgrader. :o)

Inga kommentarer: